Volleybal
Blok bij Volleybal
Wat is de bedoeling van het blok bij volleybal?
Het blok of blokkeren bij volleybal is bedoeld om het de aanvallende partij moeilijker te maken met het scoren van punten via de aanval of smash. Het beste resultaat is als de bal direct bij de aanvallende partij op de grond terug wordt gekaatst. Maar het blok kan ook gebruikt worden om een hard geslagen bal af te remmen zodat deze door de spelers in het eigen veld goed verwerkt kan worden. Met het blok kan dus een direct punt gemaakt worden maar dit is niet altijd het geval. Met een goede blokkering kunnen veel direct punten gemaakt worden. Ook maakt het het voor een tegenstander lastiger directe punten te scoren wat het op zowel het mentale als ook het fysieke vlak zwaarder maakt. Teams met lange en atletische spelers kunnen over het algemeen meer resultaat halen met het blok. Nadat een bal is aangeraakt door het blok mag deze door de blokkerende partij nog driemaal gespeeld worden. De blokkeerder zelf mag de bal direct na het blok nog een keer aanraken of spelen. In andere situaties mag dit niet.
Hoe wordt het blok of de blokkering uitgevoerd?
Minimaal een speler maar liefst twee en soms zelfs drie van de spelers die aan het net staan opgesteld springen met twee open handen evenwijdig aan het net op en proberen boven het net en als het kan zelf over het net heen te reiken. Dit moet gebeuren op het moment dat de aanvaller de bal over het net probeert te slaan of te spelen. Het is van belang dat de buitenste hand (dwz. de hand die het dichtste bij de zijlijn van het veld is) enigszins naar binnen toe is gedraaid. De handen moet zo dicht genoeg bij elkaar gehouden worden dat de bal er niet tussendoor kan worden gespeeld. En blokkeren er meerdere personen dan moeten dezen ervoor zorgen dat de blokkering aansluit. Dit wil zeggen dat er geen ruimte zit tussen de handen van de ene van de andere persoon waar de bal doorheen gespeeld kan worden. Is dit wel het geval dan is er sprake van een zogenaamd gat in het blok. Het blok is een belangrijk wapen op een de aanval bij volleybal minder effectief te maken.
Blokkering Begrippen
In relatie tot het blok bij volleybal worden er verschillende begrippen en termen gebruikt die hier in het kort worden uitgelegd.
Blokkering op de bal
Bij dit blok wordt ervoor gekozen om altijd de handen op de plek te postioneren waar de bal geslagen wordt. Dit betekent dat het blok flexibel moet zijn en steeds van positie wisselt en de verdediging zich hierop moet instellen en ook meeschuift.
Zoneblokkering
Bij dit type blok wordt ervoor gekozen om een gedeelte van het veld af te schermen. Er wordt bijvoorbeeld altijd een blok rechtdoor gezet. Dit wil zeggen dat er gekozen wordt om het gebied langs de buitenlijn af te schermen en het moeilijk te maken om hier te bal te slaan. Ook kan er gekozen worden om diagonaal te blokkeren. Dan wordt het gebied aan de andere kant afgeschermd en in het gebied direct langs de lijn verdedigd.
Diagonaal blokkeren
Een aanvaller kan ervoor kiezen om in een diagonale lijn de bal te slaan bij het aanvallen. Het diagonale blok wordt zodanig gepositioneerd dat het blok deze aanval zoveel mogelijk afschermd.
Rechtdoor blokkeren
Bij een blokkering op de rechtdoor wordt het blok zodanig gepositioneerd dat het gied direct lang de buitenlijn wordt afgeschermd.
Middenblok of middenblokkering
Hiermee wordt bedoeld dat een blok in het midden van het net gepositioneerd wordt. Meestal vindt hier een snelle aanval plaats.
Brievenbus
Als de handen door de blokkeerder niet dichtgenoeg tegen het net worden gepositioneerd en er ruimte ontstaat om hier de bal in te spelen dan wordt dit brievenbus genoemd. Een aanvaller kan ervoor kiezen om hier de bal bewust tr spelen omdat het moeilijk is de bal hierna te verdedigen.
Scoren via het blok
Als een aanvaller ziet dat een blok niet goed is opgesteld of het verkeerde moment van springen kiest dan kan deze ervoor kiezen om de bal tegen het blok te slaan met de bedoeling hiermee de bal onspeelbaar te maken voor de blokkerende partij. We noemen dit scoren via het blok.
Blokschaduw
Het gedeelte van het veld dat door de aanvaller niet meer bereikt kan worden omdat hiervoor een blok hang wordt blokschaduw genoemd. De enige manier om in dit deel van het speelveld als aanvaller een bal te spelen is door middel van een plaatsbal.
Touché
Het begrip touché wordt in het volleybal gebruikt om aan te geven dat een bal is aangeraakt. Zowel de spelers als de scheidsrechter kunnen deze term gebruiken bijvoorbeeld om aan te geven dat het blok de bal heeft aangeraakt.
Zoek en Vind Alles Disclaimer